''Innovatie door co-creatie''
''Innovatie door co-creatie''

''Innovatie door co-creatie''

De LCL Identifier omvat een tweefactorauthenticatie waarbij gebruik wordt gemaakt van slimme software op basis van biometrische gegevens, zoals het lezen van de handpalm en gezichtsvergelijking.

​​​​​​​Biometrische verificatie

Voor de totstandkoming van de LCL Identifier werd er onder andere een beroep gedaan op de expertises van softwarebedrijven ORIBI ID-Solutions en Perfect ID. LCL benaderde ORIBI ID-Solutions omdat zij als softwarebedrijf gespecialiseerd zijn in identiteitscontrole. Chino Klaverweide-Lorteije, commercieel directeur bij ORIBI ID-Solutions: “LCL kwam met de vraag om de toegangscontrole van de datacenters te moderniseren, waarbij in een onbemande omgeving de identiteit moest worden gecontroleerd. Slechts een fysieke controle van het identificatiedocument volstond niet. Ze wilden de beveiliging naar een hoger niveau tillen met biometrische verificatie; gezichtsvergelijking met foto en een handpalmregistratie.”

Voor de handpalmregistratie werd Perfect ID ingeschakeld, een softwarebedrijf toegespitst op biometrische authenticatie. Directeur Marc Strackx: “Wij hebben een gebruiksvriendelijke biometrische toepassing ontwikkeld die een unieke sleutel creëert op basis van een handpalmaderscan. Hierdoor kunnen we een meervoudige verificatie aanbieden die gebaseerd is op de PalmSecure sensor van Fujitsu.” Zodoende ging de samenwerking tussen LCL, ORIBI ID-Solutions en Perfect ID van start. Samen met Fujitsu, een bekende partij aangezien zij al geruime tijd gebruikmaakt van LCL’s dienstverlening, leidde het tot bijzondere co-creatie.
Co-creatie

Co-creatie

Het belang van co-creatie kwam naar voren in het samenkomen van verschillende expertises. Dat was soms nog wel een uitdaging. Klaverweide-Lorteije: “We hebben voor LCL met een aantal belangrijke partijen gezeten. Onder andere de partij die verantwoordelijk is voor de software waarmee de bezoekers van LCL worden geregistreerd. En natuurlijk ook met de partner van de handpalmlezer; dat allemaal moet samenkomen in één pakket. Alleen de softwaresystemen met elkaar verbinden was al een uitdaging. Om die verbindingen te leggen zijn veel gesprekken gevoerd met partners. Ook wat betreft het testtraject van de LCL Identifier, is er veel overleg geweest waarbij iedere partij op gelijkwaardige wijze zijn eigen expertise inbracht.”
 
Privacy waarborgen
Er is ook intensief samengewerkt om de privacy van de identiteitscontrole te waarborgen. Strackx: “De LCL Identifier omvat een tweefactorauthenticatie, dat is op dit ogenblik de hoogste vorm van authenticatie op het vlak van beveiliging. Omdat het iets fysieks én biometrisch controleert, is de privacy gewaarborgd. Een persoon is zelf drager van de gegevens, namelijk de handpalm en een daaruit voortvloeiende code, daardoor kan er dus niet mee worden gefraudeerd. Dat bevestigt Klaverweide-Lorteije: “De software is zo ingeregeld dat we alle privacyelementen kunnen waarborgen. Informatie wordt asymmetrisch versleuteld zodat iemand er niet zomaar toegang tot kan krijgen. Privacyspecifieke informatie is afgeschermd.”

Positieve samenwerking

Klaverweide-Lorteije kijkt terug op een zeer positieve samenwerking. “In het begin was het moeizaam om alles op een lijn te krijgen, maar gedurende het project zag je de partijen naar elkaar toegroeien. Wij moesten het aansturen en hadden veel informatie nodig van die andere partijen. Mede dankzij bemiddeling van LCL is daar iets heel moois uitgekomen. De LCL Identifier is een enorme toevoeging aan ons assortiment. Voor ons was dit ook een fantastisch project om te doen. We zijn trots dat we hier een bijdrage aan hebben kunnen leveren.”

Strackx stemt daarmee in. “Wat ik altijd tegenkom bij integratieprojecten, is dat je grote verschillen merkt in hoe bedrijven dat managen. Als de communicatie niet goed verloopt met de partijen, dan krijg je problemen met de integratie. Bij LCL is het gehele project goed verlopen met de nodige deskundigheid. Er zijn wel issues met de integratie geweest, maar die werden vlot verholpen. Co-creatie is het belangrijkst; dat partijen het nodige vertrouwen in elkaar hebben om samen naar een oplossing te zoeken. LCL had een sleutelrol, zonder hun communicatie was het moeilijk geweest om zo’n project een groot succes te laten worden."

Benieuwd hoe onze nieuwe veiligheidsinnovatie werkt? Lees hier hoe de LCL Identifier zorgt voor een feilloze identiteitscontrole.