Verbod kopietje paspoort

De Autoriteit Persoonsgegevens ziet er streng op toe dat private organisaties zich houden aan de privacy richtlijnen. Dit is een goede zaak, omdat gevoelige gegevens dienen te worden beschermd. Hierbij is het dus belangrijk dat bij de ontwikkeling van id-oplossingen veel aandacht wordt besteed aan de beveiliging van gegevens.

Kopietje paspoort

Er is geen duidelijk verbod op het maken van een kopie of scan van een identiteitsbewijs. Het “verbod”, zoals het in de media wordt genoemd, komt voort uit het feit dat private organisaties geen Burger Service Nummers (BSN’s) mogen verwerken. Het BSN staat vermeld op een identiteitsbewijs (paspoort, idkaart, rijbewijs). Vandaar dat het wordt aanbevolen om het BSN onleesbaar te maken. Met de id-oplossingen van ORIBI gebeurt dit volledig automatisch. Het maakt hierbij niet uit welk document en welke zijde u scant. De software herkent het BSN en maakt het onleesbaar.

Ook iemands ras wordt door de Autoriteit Persoonsgegevens aangemerkt als een bijzonder persoonsgegeven. Op basis van een pasfoto kan iemands ras worden bepaald. Om deze reden mag een pasfoto alleen worden verwerkt als de organisatie hier een goede reden voor heeft. Een reden kan zijn, dat men de pasfoto nodig heeft voor latere identificatie doeleinden. Mocht u geen reden kunnen opgeven, dan is de privacy plus module van ORIBI in staat om de pasfoto af te schermen.

De id-solutions van ORIBI verwerken op een verantwoorde manier persoonsgegevens

 

Id-burger: Snelle en eenvoudige documentcontrole voor gemeenten.
Id-customer: Controleert en verwerk documenten en gegevens van uw klanten.
Id-employee: Meer dan documentcontrole voor uitzendorganisatie.
Id-visitor: Snelle en professionele verwerking van bezoekers op basis van het identiteitsbewijs.

 

Interessante links:

Autoriteit Persoonsgegevens

Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen CBP) wijst op verbod kopiëren paspoortTwitter
YouTube
LinkedIn