Identiteitsfraude

Identiteitsfraude

Het lenen, uitlenen of vervalsen van documenten kan grote gevolgen hebben voor de betreffende personen, maar ook voor overheid en bedrijfsleven.

Identiteitsfraude heeft grote gevolgen

Iemand die zich voordoet als iemand anders: het kan gaan om een onschuldige actie, maar het kan ook om bewuste identiteitsfraude gaan. Uitkeringsfraude, oplichting en verduistering zijn vaak een gevolg van identiteitsfraude. Het lenen, uitlenen of vervalsen van documenten kan grote gevolgen hebben voor de betreffende personen, maar ook voor overheid en bedrijfsleven. Identiteitsfraude brengt bovendien de betrouwbaarheid van (Nederlandse) identiteitsbewijzen in de verdrukking. Het vergt enorm veel training en expertise om elk identiteitsdocument - dat in omloop is - te herkennen en te kunnen controleren op echtheid.

Weten wie er voor je staat: wel zo fijn

Organisaties moeten zowel de identiteit van klanten als van medewerkers kennen. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om de identiteit van haar bezoekers te kennen, om ervoor te zorgen dat zij op elk moment van de dag kunnen aangeven wie zich in het gebouw of op het terrein bevindt. Vaststellen wie er voor u staat, start met de controle van een identiteitsbewijs. Dat is niet altijd met het blote oog te doen: bepaalde echtheidskenmerken zijn niet zichtbaar waar te nemen of te controleren met het gebruikelijke kijken, voelen en kantelen van een document. Denk hierbij aan de huidige generatie identiteitsdocumenten, die ook wel elektronische documenten worden genoemd. Deze documenten bevatten een chip die met speciale apparatuur is uit te lezen en te controleren.
De ID-Solutions van ORIBI bieden een oplossing voor het bestrijden van identiteitsfraude

De ID-Solutions van ORIBI bieden een oplossing voor het bestrijden van identiteitsfraude

  • ID-Burger; voor het snel en eenvoudig controleren van burgers. 
  • ID-Customer; veilige en eenvoudige controle en verwerking van klantgegevens.
  • ID-Employee; het verwerken van persoonsgegevens van uitzendkrachten of personeelsleden op orde. 
  • ID-Visitor; altijd weten wie u over de vloer heeft met snelle en veilige persoonsidentificatie.
  • ID-Kiosk; een onbemande oplossing voor het verifiëren van gegevens van burgers, klanten en/of bezoekers.
  • ID-App; altijd en overal toegang tot betrouwbare persoonsidentificatie.

Interessante links
Centraal meldpunt 
Wat is identiteitsfraude?