''Bezoekersregistratie gestandaardiseerd''
''Bezoekersregistratie gestandaardiseerd''

''Bezoekersregistratie gestandaardiseerd''

De European Space Agency maakt gebruik van ID-Visitor van ORIBI ID-Solutions. Met deze toepassing controleren zij elke bezoeker. 

70.000 bezoekers per jaar

De European Space Agency (ESA) ontvangt op de ESTEC site in Noordwijk per jaar meer dan 70.000 bezoekers met diverse nationaliteiten. De bezoekers variëren van hoogwaardigheidsbekleders tot congres-bezoekers. Elke bezoeker wordt met behulp van ID-Visitor gecontroleerd. “Doordat de congresbezoekers veelal met bussen tegelijk komen, moeten onze medewerkers bij de ontvangstbalie soms wel 300 personen in een half uur verwerken. Dit geeft een enorme werkdruk, waardoor in het verleden de controle van legitimatiebewijzen te wensen overliet. Met de komst van ID-Visitor wordt het legitimatiebewijs van elke bezoeker op dezelfde manier grondig en snel gecontroleerd. Daarnaast heeft de komst van ID-Visitor ervoor gezorgd dat het beveiligingsniveau is verhoogd naar het gewenste en voor sommige hightech projecten vereiste niveau.” Aldus de ESTEC Security Officer.

Mystery guest
CTSN (Consultants on Targeted Security Nederland) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de beveiliging op het terrein van ESTEC. Zij maken hierbij gebruik van mystery guests die de beveiligingsstandaarden testen. De site manager van ESTEC aan het woord: “Onze mensen hebben in het verleden een training gekregen van de Koninklijke Marechaussee. Dit was een leerzame training, maar na enkele weken en onder grote werkdruk wordt de kennis niet altijd toegepast. Het is ook onmogelijk om zoveel bezoekers in een kort tijdsbestek te verwerken als elk document gecontroleerd dient te worden middels het kijken, voelen en kantelen. Om de proef op de som te nemen, hebben wij enkele mystery guests met vervalste documenten op pad gestuurd. Het resultaat heeft ons aan het denken gezet en heeft ons doen besluiten om op zoek te gaan naar een geschikte oplossing. Deze hebben wij met ID-Visitor gevonden. Na de invoering van ID-Visitor hebben wij nogmaals een mystery guest op pad gestuurd. Deze keer uitgerust met een rijbewijs waarbij de foto is vervangen. De oplossing heeft het document afgekeurd en vervolgens is de toegang geweigerd. Dezelfde procedure is gevolgd bij een buitenlandse journalist die met een ongeldig document probeerde het terrein te betreden.”
Ontvangstbalie is visitekaartje

Ontvangstbalie is visitekaartje

Vanwege de grote diversiteit en het aantal bezoekers hecht ESTEC veel waarde aan de ontvangstbalie. “De ontvangstbalie is het visitekaartje van de organisatie. Het is het eerste contactmoment met de ESA. In het verleden was er wel eens de tweestrijd tussen service en security. Toegang verlenen was belangrijker dan controle. Met de komst van ID-Visitor is dit veranderd. Het beveiligingsniveau is met een grote sprong omhoog gegaan, maar dit is niet ten koste gegaan van de service. Daarnaast heeft ID-Visitor de awareness bij de medewerkers van de ontvangstbalie aanzienlijk verhoogd.” Aldus de site manager.

ID-Visitor meer dan alleen scannen

Meneer van Hove: “ID-Visitor wordt ingezet ten behoeve van vier verschillende doelen:

  1. Als beveiligingstool: alle documenten worden automatisch gecontroleerd.
  2. Als registratietool: elke bezoeker wordt gescand en zodoende weten we wie zich op het terrein bevindt.
  3. Bij incidentenonderzoek: mocht er een incident plaatsvinden, dan is het eenvoudig om het ID-Dossier van de desbetreffende persoon te openen.
  4. Beveiligde opslag van data: alle privacy gevoelige informatie van onze bezoekers wordt op een eenvoudige, maar een zeer efficiënte manier beveiligd.

Door deze vier punten hebben wij de interne wet- en regelgeving op orde. Dit zorgt ervoor dat wij voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden voor het uitvoeren van hightech projecten, zoals het Galileo project.”

ID-Visitor is de standaard

ESA maakt gebruik van in totaal vier ID-Visitor oplossingen, waarmee elke bezoeker wordt gecontroleerd. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een zakelijke bezoeker of een bezoeker van Space Expo, iedereen dient zich te legitimeren en wordt gecontroleerd. “Het gebruiksgemak heeft er toe geleid dat wij ID-Visitor op meerdere locaties hebben doorgevoerd. Met als resultaat dat het beveiligingsniveau voor iedereen gelijk is. Alle bezoekers worden beveiligingstechnisch op dezelfde manier behandeld. Op deze manier zijn de procedures op de verschillende locaties gelijk; gestandaardiseerd kun je wel zeggen. Wat ik ook prettig vind aan ID-Visitor, is dat het te customizen is. Op deze manier is het geheel af te stemmen op de interne procedures. De software reageert alleen op de punten die voor ons belangrijk zijn. Ik zou elke organisatie id-visitor aanbevelen, zeker als ze te maken hebben met een hoge beveiligingstandaard.” Aldus de site manager.

CTSN is samen met ESA continu op zoek naar het verhogen van het beveiligingsniveau. Maar dit mag niet ten koste gaan van de serviceverlening aan de bezoekers. Zij zien dat zij met ID-Visitor een stap in de goede richting hebben gezet.  Ook verwachten ze in de toekomst de functionaliteiten van ID-Visitor verder te kunnen benutten. Meneer van Hove: “Momenteel zijn wij ons aan het verdiepen in verschillende toegangscontrole systemen. Een vereiste hierbij is dat het systeem te koppelen is met ID-Visitor, zodat de gescande en gecontroleerde data direct hierin worden verwerkt.” De ontwikkeling en toepasbaarheid van biometrie worden door CTSN en ESA nauwlettend in de gaten gehouden. Door gezichtsvergelijking aan ID-Visitor te koppelen, komt de toepasbaarheid van biometrie een stap dichterbij. Met deze functionaliteit kan de pasfoto van het document worden vergeleken met het gezicht van de houder van het document. Op deze manier wordt look-a-like fraude uitgesloten en is zelfregistratie op basis van documentcontrole en gezichtsvergelijking mogelijk.

European Space Agency (ESA)

ESA is de Europese ruimtevaartorganisatie en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ruimtevaart in Europa. Daarnaast zorgt ESA ervoor dat via ruimtevaart nieuwe diensten en producten beschikbaar komen voor de inwoners van Europa. ESA telt ongeveer 2.200 medewerkers. Deze hoog opgeleide mensen zijn afkomstig uit alle lidstaten en zijn werkzaam als wetenschapper, ingenieur, IT-specialist of als administratief medewerker. ESA heeft als taak het ontwikkelen en uitvoeren van het Europese ruimtevaartprogramma. De satellieten zijn bedoeld om meer te weten te komen over de aarde, de ruimte eromheen, het zonnestelsel en het heelal. Daarnaast ontwikkelt ESA technologieën en diensten die gebruik maken van satellieten, en bevordert ze de concurrentiepositie van de Europese industrie. ESA werkt nauw samen met ruimtevaart-organisaties buiten Europa, zodat veel van de wetenschappelijke vooruitgang ten bate kan komen aan de hele wereld.