Identiteitscontrole door paspoortcontrole en rijbewijscontrole

Volgens de wet is een organisatie verplicht om zelf de fysieke paspoortcontrole, rijbewijscontrole of controle van de identiteitskaart uit te voeren. Er zijn vele verschillende identiteitsbewijzen waar een organisatie mee te maken kan krijgen. De ene keer dient een medewerker een rijbewijscontrole uit te voeren en de andere keer een paspoortcontrole of een controle van de identiteitskaart. Dit vergt veel documentkennis van de medewerker.

Elk type identiteitsdocument bevat namelijk zijn eigen specifieke echtheidskenmerken om de identiteitscontrole te kunnen uitvoeren. Sommige van deze echtheidskenmerken zijn met het blote oog te zien, maar andere echtheidskenmerken vereisen bepaalde hulpmiddelen om ze te kunnen controleren. Zoals de echtheidkenmerken die pas bij UV-licht of Near-infrared licht zichtbaar worden.

Documenten worden steeds beter beschermd

Mede dankzij de eisen die ICAO (International Civil Aviation Organisation, een agentschap van de Verenigde Naties) wereldwijd aan identiteitsdocumenten stelt, verbetert de kwaliteit van paspoorten en identiteitskaarten. Zo schrijven zij het opnemen van een RFID chip in identiteitsbewijzen voor en steeds meer landen conformeren zicht hieraan. In Nederland is dit al in augustus 2006 ingevoerd. Hierdoor bevat vandaag de dag elk Nederlands identiteitsdocument een RFID chip. De chip bevat naast persoonsgegevens ook een digitale pasfoto en sinds 28 juni 2009 de vingerafdrukken van de rechtmatige houder. Hierdoor wordt de identiteitscontrole steeds geavanceerder.

Het uitlezen en controleren van de chip is alleen mogelijk middels een zogenaamde document reader. Ook het controleren van de verschillende echtheidskenmerken in verschillende lichtbronnen vereist apparatuur. Deze apparatuur zorgt ervoor dat organisaties op een gedegen en betrouwbare manier een identiteitscontrole kunnen uitvoeren middels een paspoortcontrole, identiteitskaartcontrole of  rijbewijscontrole.

De id-solutions van ORIBI bieden een oplossing voor het bestrijden van identiteitsfraude

 

Id-burger: Snelle en eenvoudige documentcontrole voor gemeenten.
Id-customer: Controleert en verwerk documenten en gegevens van uw klanten.
Id-employee: Meer dan documentcontrole voor uitzendorganisatie.
Id-visitor: Snelle en professionele verwerking van bezoekers op basis van het identiteitsbewijs.

 

Interessante links

International Civil Aviation Organisation

Met welke identiteitsbewijzen kan ik mij identificeren?Twitter
YouTube
LinkedIn