Zwolle start met verscherpte identiteitscontrole

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle heeft vanmiddag in het stadskantoor een nieuw identiteitscontrole-apparaat in gebruik genomen. De scanner controleert aan de hand van een database met echtheidskenmerken of het document echt is.

Bij de aanvraag van bijvoorbeeld een nieuw paspoort wordt vervolgens met een gezichtsvergelijking gecontroleerd of de persoon bij de balie dezelfde is als die op de foto in het document. Daarvoor wordt een vergelijking uitgevoerd op basis van biometrische kenmerken.

Zwolle doet de verscherpte controle om identiteitsfraude en look-a-likefraude tegen te gaan.

Identiteitsfraude
Henk Jan Meijer: “Ik vind het van groot belang dat we gebruik maken van de laatste technieken die ons helpen bij het vaststellen van de identiteit. Een zorgvuldige controle van documenten zorgt er namelijk voor dat we identiteitsfraude en misbruik van de identiteit nog beter kunnen voorkomen.”

Moeilijker
Zwolle gebruikte het systeem al bij aanvragen van mensen die in Nederland komen wonen. Nu krijgen ook inwoners van Zwolle met de controles te maken. Volgens de gemeente zijn vooral identiteitsbewijzen uit verschillende landen steeds moeilijker te controleren voor de baliemedewerker.

De gemeente test de identiteitscontrole en documentscanner eerst een aantal maanden. Ze verwachten het systeem tegen het einde van dit jaar definitief in gebruik te nemen.

Bron: Rtvoost.nl


‹ Terug

Twitter
YouTube
LinkedIn