Ben fraudeurs in de autobranche de baas!

Een auto verhuren of verkopen vergt veel aandacht met het gegeven dat het tegenwoordig erg populair is om persoonsgegevens te vervalsen of te stelen. Hierdoor zijn fraudeurs in staat om o.a. een proefrit te maken (en vervolgens te stelen) óf een auto te huren of te kopen namens iemand anders. Autoverhuurders en autodealers kunnen hier zowel materiele als financiële gevolgen van ondervinden. Hierdoor willen wij u in staat stellen om fraudeurs de baas te blijven.  

Dit kan door middel van apparatuur die eenvoudig op de balie te plaatsen is, maar ook via onze ID-App. Met onze toepassing kunt u met een gerust hart een persoon een proefrit laten maken, een auto verhuren of verkopen. Maar hoe werkt dit nu precies? 

1. Is het identiteitsdocument echt? 
Het document wordt op echtheid gecontroleerd. Tijdens de controle van het document maakt ID-Software een afbeelding van het document, zodat de medewerker het document niet meer hoeft te kopiëren. ID-Software herkent het document en controleert de echtheidskenmerken. Tegelijkertijd worden de noodzakelijke gegevens in de software verwerkt. Dit betekent dat het overtypen van gegevens tot het verleden behoort.  
 
2. Echtheidskenmerken 
Echtheidskenmerken worden aangebracht om vervalsing te voorkomen. Het vergt enorm veel training en expertise om elk identiteitsdocument- dat in omloop is – te herkennen en te kunnen verifiëren op echtheid. Dat is vrijwel niet met het blote oog te doen. Denk hierbij aan de huidige generatie identiteitsdocumenten. Deze documenten bevatten een chip die alleen met specifieke apparatuur is uit te lezen en te controleren. 
3. Is het een geldig identiteitsdocument? 
Er wordt getoetst of het documentnummer geregistreerd staat als gestolen, vermist of internationaal gesignaleerd. Ook is dit mogelijk met rijbewijzen. De informatie wordt dan opgevraagd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). 
 
4. Komt de persoon voor in Elena (alleen voor BOVAG leden)? 
Met één druk op de knop wordt nagegaan of de ingevulde gegevens voorkomen in de ELENA database. 
 
5. Genereren van ingevulde contracten of formulieren 
Zodra alle gegevens gecontroleerd zijn kunt u eventueel, na toestemming van de klant, de gegevens direct gebruiken voor het aanmaken van een formulier of contract. Met één druk op de knop wordt het volledig ingevulde contract of formulier geprint, desgewenst inclusief handtekening. 
 
6. Richtlijnen Autoriteit Persoonsgegevens 
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet er steeds strenger op toe dat private organisaties zich houden aan de AVG. Daarom besteden wij, bij de ontwikkeling van ID-Software, veel aandacht aan de beveiliging van persoonsgegevens. ID-Software is in staat om het BSN te herkennen en vervolgens het BSN onlees- en onbruikbaar te maken. Bij niet BOVAG leden gelden de richtlijnen van de AP waarbij de pasfoto ook afgeschermd dient te worden.  
 

Wilt u meer weten over onze toepassing? Neem dan voor vragen of meer informatie contact op met de afdeling sales door te mailen naar: sales@oribi.nl of te bellen naar: +31 13 52 11 256.  

2640