Id-burger: identiteitscontrole voor de publieke sector

Id-burger is een id-oplossing waarmee onder andere gemeenten snel en eenvoudig identiteitsbewijzen kunnen controleren. De oplossing bestaat uit gebruikersvriendelijke software gecombineerd met een document reader. Id-burger zorgt ervoor dat (gemeente)personeel met een gerust hart diensten kan aanbieden, omdat zij zekerheid hebben over de identiteit van de persoon die voor haar of hem staat. 
Met id-burger is ORIBI vernieuwend, verfrissend en beschikt het over onderscheidend vermogen. Voor ORIBI is kwaliteit geen ‘trend’, maar een kernwaarde!Arthur Dallau, voormalig directeur NVVB

164 gemeenten gebruiken id-burger!

Bron: Gemeente Lelystad

In 2011 mochten wij de gemeente Lelystad verwelkomen als eerste gebruiker van

id-burger. Nu ruim 5 jaar later mogen wij gemeente Lingewaard als 100e gebruiker verwelkomen.

Daar zijn wij bijzonder trots op!

Eind 2016 verwelkomen wij onze 100e gemeente, namelijk gemeente Lingewaard! Wij danken deze gemeente voor het vertrouwen. Id-burger is een id-verificatiesysteem dat ingezet wordt binnen de publieke sector als preventief hulpmiddel om identiteitsfraude te voorkomen.

Deze toepassing bestaat uit gebruikersvriendelijke software gecombineerd met een document reader. Tevens kan id-burger worden uitgebreid met een gezichtsvergelijkingsmodule om look-a-like fraude te bestrijden. Vandaag de dag is id-burger gekoppeld of geïntegreerd met overige burgerzakensystemen van diverse leveranciers, waaronder: PinkRoccade Publiekszaken, Qmatic, Centric en Lamson.

Op de foto v.l.n.r: Chino Klaverweide-Lorteije (ORIBI id-solutions), Patrick Kemperman (Gemeente Lingewaard) en Folkert van de Wiel (ORIBI id-solutions).

Resultaat van de controle wordt overzichtelijk weergegeven
Screenshot van de softwareGebruikersvriendelijk en overzichtelijke interface, waarbij gebruik wordt gemaakt van grote en duidelijke knoppen. De interface is ook geschikt als touchscreen applicatie. Daarnaast wordt de pasfoto groot getoond, zodat u eenvoudig de pasfoto op het document (of in de RFID chip) kunt controleren met de persoon voor. Id-burger is ook uit te breiden met automatische gezichtsvergelijking. Lees hier meer over bij “Eenvoudig uit te breiden met automatische gezichtsvergelijking”.
Automatische controle van alle documenten wereldwijd
Tijdens het scannen wordt het document gecontroleerd op verschillende echtheidskenmerken. Dit gebeurt volledig automatisch en is mogelijk voor meer dan wereldwijd 3.500 verschillende type identiteitsbewijzen. Het maakt dus niet uit of u een Nederlands rijbewijs of een Braziliaans paspoort scant. Id-burger herkent het document en controleert het automatisch op echtheid.
Mogelijkheid om het scanresultaat verder te inspecteren of door te mailen naar een expert
Mocht u na de automatische echtheidscontrole het identiteitsbewijs verder willen inspecteren, dan kunt u met één druk op de knop referentiemateriaal raadplegen. U heeft zelfs de mogelijkheid om het scanresultaat direct door te mailen naar een expert binnen uw gemeenten.
Beveiligde opslag van gegevens en afbeeldingen
De burgerdossiers zijn niet toegankelijk voor onbevoegden en blijven binnen de IT-omgeving van uw organisatie. U kunt de gegevens beveiligd bewaren, lokaal op een computer, op een netwerklocatie of zelfs in een database. De gegevens worden altijd beveiligd, middels PKI-encryptie, bewaard. De gegevens die worden uitgelezen uit uw document worden veilig en versleuteld opgeslagen in een ‘scandossier’. Dit gebeurt op advies van de Autoriteit Persoonsgegevens met een cryptografische versleuteling (een moderne techniek) om uw privacy te waarborgen.
Integratie met PinkRoccade Publiekszaken
 iBurgerzaken van PinkRoccade is geïntegreerd met id-burger van ORIBI id-solutions. Door middel van deze innovatieve integratie wordt het proces van de baliemedewerker binnen burgerzaken aanzienlijk vereenvoudigd én geoptimaliseerd. De gegevens van het identiteitsdocument worden na het scannen automatisch overgenomen en direct gepresenteerd binnen iBurgerzaken van PinkRoccade Publiekszaken.
PRpz_ full_colour_CMYK-01 SEPT 50x50
Koppeling met Lamson-Q van de Lamson Group

Het klantregistratieproces van Lamson wordt verrijkt door de toevoeging van identiteitsvaststelling met id-burger. De gegevens worden automatisch van het identiteitsdocument overgenomen en worden direct aan Lamson-Q gekoppeld. Het doel van deze koppeling is om het bestaande proces te optimaliseren en extra preventieve maatregelen aan dit proces toe te voegen. logo-lamson
Koppeling met Key2Burgerzaken van Centric

Gegevens worden automatisch van het identiteitsbewijs overgenomen en kunnen direct aan Key2Burgerzaken van Centric worden gekoppeld. Het is ook mogelijk om te koppelen met andere softwareleveranciers.
Identiteit vaststellen vanaf vaste of mobiele werkplek

Onze id-software is geschikt om platformonafhankelijk te werken. Zo spelen we in op de toenemende vraag vanuit de markt om flexibel en met mobiele apparaten (waaronder tablets) te kunnen werken. Dat kan nu, ook met id-burger. Het is daardoor mogelijk om vanaf elke vaste of mobiele werkplek een identiteit vast te stellen.mobiel_werken
Eenvoudig uit te breiden met automatische gezichtsvergelijking
Met behulp van een camera wordt direct en automatisch vastgesteld of de aanbieder van het identiteitsbewijs overeenkomt met de pasfoto op het aangeboden document. Dit ter voorkoming van look-a-like fraude.
Ook verkrijgbaar als mobiele oplossing

De mobiele oplossing zorgt ervoor dat u op elk moment en op elke locatie identiteitsbewijzen kunt controleren. De locatie kan heel divers zijn, bijvoorbeeld bij mensen thuis voor het bezorgen van een product of dienst. U bent volledig mobiel en niet afhankelijk van stroompunten. Op de meegeleverde tablet kunt u eenvoudig het resultaat van de controle inzien. Vanwege de unieke oplossing heeft de European Patent Office (EPO) ORIBI id-solutions een patent gegeven op mobiele identiteitscontrole. ID-Koffer zonder paspoort 75

Ook verkrijgbaar als zelfbedieningsbalie
De burger verricht bij een zelfbedieningsbalie een aantal handelingen en gaat daarna al snel met het gewenste product naar huis, volledig zelfstandig of met assistentie van een gastvrouw of gastheer. Op deze manier krijgt de burger op een effectieve manier de service die hij of zij verwacht. Daarnaast is zelfservice kostenbesparend, omdat personeel op een efficiëntere manier kan worden ingezet. Uiteraard staat bij de digitale dienstverlening via de zelfbedieningsbalie een veilige vaststelling van de identiteit van de burger voorop. Lees meer…

Kiosk


Twitter
YouTube
LinkedIn